K-Map uutisia:

19.1.2009
Ranskan MM2011 kartoitukset aikataulussa

Suunnistuksen MM-kilpailut järjestetään vuonna 2011 Ranskan Savoiessa Mapline Oy:n vastatessa osasta kartoituksista. Tällä hetkellä sopimuksen mukaisista kartoituksista on valmiina noin 2/3 eli aikataulun mukaisesti ollaan edistytty, viimeiset maastokartoitukset valmistuvat kuluvan vuoden touko-kesäkuussa.
Seuraavassa lyhyessä haastattelussa Mapline Oy:n kartoittajien Jussi Silvennoisen ja Rauno Asikaisen mietteitä vaativasta MM-projektista.

Onko maasto ollut odotusten mukaista?
Maastoa meidän pitää ymmärrettävistä syistä johtuen kommentoida varsin neutraalisti. Sen voin kuitenkin sanoa, että olimme varautuneet vaativaan maastoon - ja sitä tosiaan olemme saaneet. Nyt alan ymmärtää, mitä sana "karsti" merkitsee kertoo Jussi Silvennoinen.

Jussi Mont Blanck taustalla.

Miten työ on edistynyt?
Työmme edistyy vakaasti. Olemme aikataulussa, mutta maastotyöpäiviä on kyllä pitänyt venyttää molemmista päistä maaston vaativuuden takia. Tällaiseen urakkaan mahtuu tietenkin kaikenlaisia yllätyksiä. Ranskan kielen ja englannin kielen välillä on varsin korkea kielimuuri EU:sta huolimatta jatkaa Jussi.
Ja talvi tulee Keski-Euroopan vuoristoon huomattavasti rajumpana kuin tänne lämpimään Pohjolaan. Yllättäen Ranskastakin löytyy hirvikärpäsiä! Retkipoluilla vastaantulijat tervehtivät aina - Bonjour - osaamme siis jo hivenen ranskaa.. tuumii Rauno Asikainen Mapline Oy:n MM2011-kartoitusprojektista.


Rane kartoittaa, pilvet ovat peittäneet laakson.

Mitkä ovat olleet parhaita kokemuksia tähän mennessä?
Aurinkoinen työpäivä vuorenrinteellä, kun alhaalta laaksosta kuuluu vaimea lehmänkellojen kalkatus, taustalla lumihuippuiset Alpit. On se hienoa, kertovat kokemastaan Jussi ja Rane.

Lisää raporttia kesän mittaan!

 

 

22.6.2008
Kainuun Rastiviikon kartat valmiina


Kainuun Rastiviikon karttatulostus valmistui alle kolmessa päivässä. Suunnnistuskarttoja tulostettiin n. 18 000kpl, joista suurin osa on A3-kokoisia karttalehtiä. Lisää KRV:n sivuilla >>


4
.3.2008
Kartoitukset kansainvälisille kentille, Ranskan MM-2011 kartoitustilaus Karttaikkunalle

Suunnistuksen MM-kilpailut järjestetään vuonna 2011 Ranskan Savoiessa. Karttaikkuna Oy/K-Map valittiin kesällä 2007 projektin alkuvaiheessa varsinaiselle tarjouskierrokselle ja elokuussa allekirjoitettiin kartoitussopimus, joka kattaa kolmen suunnistuskartan valmistamisen pohja-aineistoineen. Kuluvan kevättalven aikana valmistuu osa stereokartoituksesta ja huhtikuussa käynnistyy maastokartoitukset Jussi Silvennoisen ja Rauno Asikaisen toimesta. Pohja-aineisto on parhaillaan tekeillä Pertti Korhosella kertoo Karttaikkunan MM2011-projektista yrityksen puolesta vastaava Kristian Liljeström.15
.6.2007
KRV-2007, suurin karttatulostusurakka kautta aikain

Kainuun Rastiviikon kartat ovat juuri valmistuneet K-Mapin tulostuspalvelusta ja 250kg karttoja on matkalla kohti Vuokatin Urheiluopistoa. Karttatulostuksen kokonaismäärä on KRV-2007 hyvästä ilmoittautumismäärästä johtuen reippaat 20 000 kappaletta, kyseessä on suurimpia karttatulostuksia tähän mennessä. Karttatulostusta tehtiin n. 3 työpäivää ja lisäksi vielä tarkistukset sekä paketoinnit päälle. Viikko on ollut K-Mapin karttatulostuspalvelussa erityisen tiivis, koska alkuviikosta tulostettiin lisäksi Lapuan MC-Sprinttikilpailun kartatkin juuri ennen tapahtumaa.
 

KRV-2007 kilpailunjohtaja Mika Tuononen kertoo, että aikaisemmat hyvät kokemukset rohkaisivat järjestäjät tähän todennäköisesti maailman suurimpaan suunnistuskilpailujen tulostustekniikalla toteutettuun karttaurakkaan. Työn luotettavuus, hintalaatu suhde ja joustava aikataulu olivat ratkaisevat tekijät kun tulostus vaihtoehto valittiin kirjapainon ja
tulostuksen väliltä jatkaa Tuononen. Karttaprojekti etenee suunnitelmallisesti myös jatkossa sillä karttojen pussitus aloitetaan ensi maanantaina Vuokatissa ja järjestäjät uskovat karttojen olevan kilpailuvalmiina jo ennen juhannusta.
Kilpailunjohtajan toiveena on, että lähivuosien aikana löydettäisiin kustannuksellisesti ja laadullisesti kilpailukykyinen tulostusmateriaali, joka kestäisi vettä ja likaa. Tällöin yksi suuri työvaihe eli karttojen suojamuovien pussitus jäisi pois. Toistaiseksi vuosien testaustyön aikana ei ole vielä löytynyt suunnistukseen sopivaa ratkaisua säänkestävien tulostuksien saralla.

Lisätietoja Kainuun Rastiviikosta >>

 

27.5.2007
Pasi Jokelainen Suunnistusliiton karttavalvojaksiPasi Jokelainen on valittu Suunnistusliiton uudeksi karttavalvojaksi 1.10.2007 alkaen pitkän aikaa tehtävää menestyksellisesti hoitaneen Jorma Aken jäädessä eläkkeelle. Suunnistusliiton karttavalvojan yksi tärkeimpiä tehtäviä on karttakoulutuksesta vastaaminen itse kouluttaen sekä yhteistyössä muiden kouluttajien kanssa. Koulutukseen liittyy myös päivittäisneuvonta ja tarvittava yhteydenpito erityisesti suunnistusseurojen omiin kartoittajiin.
"Suomessa on riittävästi seurojen kartantekijöitä tekemään karttojen päivityksiä ja kartoittamaan helppoja suunnistusmaastoja. Näiden kartantekijöiden koulutus, neuvonta ja työn laadun parantaminen ovat keskeisiä tehtäviä" kertoo Pasi tulevista haasteistaan.

Vaativien maastojen ja arvokilpailuiden kartoittamiseen Suomessa voisi olla muutama ammattikartantekijä enemmänkin. "Tällä hetkellä ammattilaisia on vielä riittävästi, mutta yhtään vähemmällä ei enää arvokilpailukarttoja saada valmistettua. Siis muutamalle hyväkuntoiselle nuorelle tosi ammattilaiselle olisi työtä tarjolla" jatkaa Pasi.

Ammattikartantekijöiden puolesta puhuminen ja puolien pitäminen ei varsinaisesti kuulu SSL:n karttavalvojalle, mutta taustalla on kuitenkin huoli tulevaisuudesta ja nykyisten henkilöiden jaksamisesta. "Toivottavasti liiton oto-henkilönä voin vaikuttaa ammattikartoittajien arvostukseen ja rohkaista seuroja satsaamaan laatutyöhön". Ratamestariasiat on sovittu jätettävän karttavalvojan tehtävien ulkopuolelle, mutta toki oma kokemus ratamestaritoiminnasta auttaa suunnistuskarttojen ja -ratojen yhteisessä maailmassa. "Viimeiset seitsemän peräkkäistä vuotta Kainuun Rastiviikon ratatyössä ovat opettaneet suurkilpailun järjestämisestä paljon" täsmentää tuleva karttavalvoja.

Pasi on 37-vuotias kajaanilainen, koulutukseltaan maanmittausteknikko. Työt Karttaikkuna Oy:ssä ovat nykyisin pääosin suunnistuskarttoihin liittyviä (kartoitus, väritulostus) sekä muita kartta- ja paikkatietotekniikan tehtäviä. Suunnistuksessa Pasi on nykyisin aktiivinen kilpakuntoilija ja hän on myös kuulunut SSL:n karttaryhmään kymmenen vuotta. Suunnistuskartoituksesta on kertynyt kokemusta jo yli 20 vuotta, joista viimeiset 13 vuotta ammattimaisesti K-Mapin & Karttaikkuna Oy:n palveluksessa.


6
.4.2007
Uudet K-Mapin suunnistussivut avattu
Sivusto toimii suunnistuskartoista kiinnostuneiden suunnistusharrastajien tiedostuskanavana. Sivuille on myös tarkoitus saattaa aiemmin järjestetyistä suunnistustapahtumista materiaalia eli siis pienimuotoista suunnistuskarttahistoriikkia.
Sivuston ylläpitäjänä toimii Kristian Liljeström, lähetä palautetta, ideoita ja tiedotteita spostitse!

6
.4.2007
KARTOITUSKAUSI ALKAA
K-Map suunnistuskartoituskausi on alkamassa kovalla vauhdilla. Vähäluminen talvi ja aikainen kevät mahdollistivat kauden aloituksen jo maaliskuussa. Todenteolla kartoitukset käynnistyvät kuitenkin aikataulun mukaisesti huhti-toukokuulla.
Tämänkin vuoden suurimpana ja tärkeimpänä työnä on Kainuun Rastiviikon kartta- ja ratajärjestelyjen hoitaminen. K-Map teki viime kesänä kartat Sotkamon Tipasojan harjumaastoista. Tänä keväänä urakka jatkuu vielä ratamestaritöillä, karttojen viimeistelyllä ja kaikkien kilpailukarttojen väritulostuksella. Koko KRV-komeus on nähtävissä ja koettavissa 1.-6. heinäkuuta.
Vuoden 2007 muita suurkilpailuja ovat osaltamme parit pääsarjojen SM-kilpailut sekä KLL-suunnistusmestaruuskilpailut. Syyskuun SM-kilpailuiden kartat alkavat olla jo valmiina Mikkelin SM-pitkälle ja Lappeenrannan SM-keskimatkalle sekä Hankasalmen KLL-kisoihin.
Suunnistuskartoituksissa varsinaiset työt tehdään yleensä 1-2 vuotta ennen kilpailuajankohtaa. Tänä kesänä työn alla olevia projekteja on ainakin seuraavan kesän SM-pitkämatka Varkaudessa sekä SM-sprintti Nastolassa, ja ehkäpä syksymmällä jo vuoden 2009 suurkilpailuista FIN-5 sekä taas muutamat SM-kartat.
Luonnollisesti myös Kainuun Rastiviikon kartoitus on ohjelmassa, mutta tällä kertaa hieman totuttua pienempänä kartoitustyönä Hyrynsalmen Ukkohalla, missä suuri osa maastoa on jo aiemmin hyvin kartoitettuna. Näillä näkymin kokonaisvaltainen kartta- ja ratayhteistyö Kainuun Rastiviikon kanssa jatkuu myös tulevina vuosina. Yhden henkilön työpanos on pitkälti kiinnitetty KRV-tehtäviin.
Kaikkien suurkilpailuiden lisäksi 3-4 suunnistuskarttamiestämme tekevät säännöllisesti pieniäkin kartoitustöitä. Valitettavasti uusien töiden osalta tämä vuosi on jo melkoisen täynnä, mutta tässä vaiheessa onkin jo oikea aika suunnitella tulevia vuosia.


Vanhempia uutisia 2001-2005 >>

 

SULJE IKKUNA